Info

UMO-podden + Sexnoveller

I UMO-podden kan du höra unga och experter prata om sex, kroppen, kärlek, att må dåligt och mycket annat. Du kan också lyssna på sexnoveller och reportage om unga.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
UMO-podden + Sexnoveller
2023
March
February
January


2022
December
September
August
July
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


2020
December
November
July
June
March


2019
November
September
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
June
May
April
March
February


2017
December
November
October
September
May
April
March
February
January


2016
December
November
October


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: May, 2017
May 30, 2017

Alex är Abdus första kompis som är född och uppväxt i Sverige. Abdu är från Eritrea och kom till Sverige för snart 3 år sen. Alex är från Östra Ryd. UMO-podden träffar dem för att höra om deras vänskap och följer med dem på fotbollsträningen. 

– Det bästa sättet att få kompisar är att börja med en aktivitet, säger Alex.

Abdu håller med. Det var genom fotbollsträningen som han lärde känna Alex.

– Först pratade vi lite när vi bytte om, sen frågade jag om vi skulle ses och spela fotboll efter träningen. Jag frågade också om Alex ville följa med till badhuset, säger Abdu.

Abdu och Alex är som vilka kompisar som helst. Det enda som egentligen är speciellt med deras vänskap är att de lär sig väldigt mycket av varandra. Alex har lärt sig mycket om Eritrea, han har provat eritreansk mat och till och med lärt sig lite arabiska. Abdu lär sig ofta nya svenska ord och Alex förklarar när han inte förstår allt som sägs i en film.

May 16, 2017

Både Kyle och Martina har erfarenhet av att fortsatt att träffa sina ex fast det tagit slut. Martina har en tidigare pojkvän som hon fortsatt ha sex med. En annan ex-pojvän fortsatte hon vara attraherad av, men de sov bara bredvid varandra utan att göra något sexuellt. 

I fallet där Martina sov med sitt ex, fanns det starka känslor kvar och de kunde bara inte släppa taget om varandra.

– Vi ville nog hångla när vi låg där bredvid varandra, men vi lät bli för att vi hade ju gjort slut. Men jag kunde inte tänka mig att låta bli att sova med honom och jag ångrar inte att vi träffades, säger Martina.

Däremot ångrar hon sig när det gäller killen som hon fortsatte att ha sex med.  

– Jag var fortfarande kär och hoppades att vi skulle bli ihop igen, men han kände inte samma sak. Jag mådde bara dåligt av att vi sågs, säger Martina.  

Kyle har inte haft sex om relationen tagit slut. Däremot försökte han och en tidigare flickvän fortsatta att träffas som vänner.

– Vi hade varit kompisar innan vi blev ihop, därför trodde vi att vi kunde gå tillbaka till att bara vara kompisar. Men det gick inte. Det blev för mycke tjafs. I efterhand önskar jag att vi hade slutat träffas snabbare, säger Kyle

May 2, 2017

Joel och Oscar har båda haft ätstörningar. I början förnekade de sina problem när vänner frågade hur de mådde. Men även om de till en början inte lyssnade på vännerna tycker de båda att man ska prata med sin kompis om man misstänker att hen har en ätstörning.

- Jag hittade till exempel på att jag redan hade ätit lunch eller att jag hade ätit en stor frukost. Jag var så inne i min ätstörning och ville först inte bli av med den. Det var säkert frustrerande för mina vänner. Det bästa man kan göra som vän är nog att berätta för en vuxen, så att man lämnar över ansvaret, säger Joel 19 år. 

Joel tror att hans ätstörning berodde på att han inte berättat för någon om sin sexuella läggning. När han väl vågade berätta för sin bror och sin pappa blev han snabbt bättre. 

Både Joel och Oscar tror att det kan vara extra jobbigt att vara kille och ha en ätstörning.

- Jag tänkte att ätstörningar var en tjejgrej eftersom jag inte hört om någon annan kille som haft problem med mat eller träning. Jag skämdes jättemycket och en del trodde att jag bluffade bara för att få uppmärksamhet, säger Oscar 18 år. 

1